Nem csak a falevelek hullanak ősszel.. Ennek egészen egyszerű oka. Szervezetünk már nem tudja ellátni megfelelő mennyiségű vitaminnal, ásványi anyaggal hajhagymáinkat. Lelassul a hajnövekedés, száraz,töredezett, fakó lesz hajunk. Tápanyagok hiányában téli álomba szenderülnek hajhagymáink. És hullani kezd hajunk.
És hogy mit tehetünk ellen? Nagyon is sokat! Íme a haj,bőr, köröm legfontosabb vitaminjai:
Hajunk egészségét nem csak a rendszeres ápolás, hanem a táplálkozás is nagymértékben befolyásolja. A matt, töredezett haj, a hajhullás sok esetben a rendszertelen, egyoldalú táplálkozás következménye. A haj kb. 98%-a fehérje, tehát a vitaminok mellett az egészséges haj megőrzéséhez a fehérjék is kulcsfontosságúak. A túlzott fehérjefogyasztás azonban kifejezetten káros, mivel a szervezetet savassá teszi, a vesék a savat kalciummal választják ki, amelyet a szervezet a hajtól és a körömtől von el. A szervezet fehérjeszükségletét alacsony zsírtartalmú élelmiszerekből (pl.: baromfi, hal) kell fedezni, mivel a zsírban gazdag ételek hajhullást okoznak.A vitaminok megfelelő mennyiségben történő szervezetbe juttatása nélkülözhetetlen az egészséges haj megőrzése érdekében. A legfontosabb hajtápláló vitaminok:Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért felszívódásához a gyomorban zsiradékra van szükség. Legnagyobb mennyiségben a tengeri halak májában, a sárgarépában, zöld növényekben fordul elő, továbbá a tojás sárgájában, tejben, vajban.Valamennyi B-vitamin, különösen a B6-vitamin befolyásolja pozitívan a haj és a bőr növekedését, állapotát. Vízben oldódó, leggyakrabban az élesztőben, rizskorpában fordul elő.A Biotin vagy más néven H-vitamin is fontos. Magas Biotin tartalmúak a növényi magvak, a burgonya és a tej. A tojásfehérje viszont elvonhatja a Biotint.A C-vitamin nélkülözhetetlen az egész szervezet számára, vízben oldódó, a szervezet nem képes elraktározni, ezért minden nap folyamatosan pótolni kell. Fokozza a szervezet ellenálló képességét és az egyes vitaminok hatását. A zöld növényekben, a paprikában, citrusfélékben és csipkebogyóban található legnagyobb mennyiségben.A magas kalcium tartalmú ételek fogyasztása is ajánlott. Ilyen élelmiszerek a tej, a sajt, a túró.Az antibiotikumos és más gyógyszeres kezelés, a drasztikus fogyókúra, az egyoldalú táplálkozás negatívan hat a haj állapotára. Ezekben az esetekben célszerű a vitaminokat és ásványi anyagokat pótolni. Lehetőség szerint a szükséges mennyiség ne szintetikus úton, hanem egészséges étrend és életvitel kialakításával legyen biztosított a szervezet számára. Ha ez nem megoldható akkor nagy körültekintéssel válasszunk megfelelő vitamin készítményt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése